Yrkesdag för årskurs 6.

Den 11/2 var det yrkesdag. Nio föräldrar berättade om sina yrken för oss.

Therese – läkare: Therese berättade att för att bli läkare behöver man en lång utbildning. Man pluggar 5,5 år och efter det jobbar man en tid med en handledare. När man jobbar som läkare träffar man många människor. En doktor sitter inte bara och undersöker utan kollar också blodvärden, röntgenbilder och liknande. Man kan ha jour. Det betyder att man kan bli kallad till någon som blir akut sjuk fast man är hemma. Det roliga med att vara läkare är att lösa problem, att hitta lösningar så att den sjuka kan bli frisk och såklart att få hjälpa människor på olika sätt.

Staffan – polis: Om du vill bli polis behöver du läsa fem terminer på polisskolan. Därtill kommer mycket fysisk träning. Om man vill bli polis är det bra att hålla sig borta från brott och droger, annars blir man inte antagen till polisskolan. En vanlig dag som polis kan bestå av en bilolycka, tjuvar på Maxi, bråk eller försvunna barn. Det bästa vapnet när man är polis är munnen. De flesta konflikter går att lösa med kommunikation. Ibland kan man behöva försvara sig fysiskt, men det är sällan.

David – elektriker: För att bli elektriker behöver man ett bra betyg. Man behöver bra syn, vara försiktig, modig och smidig. En vanlig dag på jobbet för David kan vara att laga trasiga elektriska saker, dra sladdar och rör eller sätta solpaneler. Det farliga med jobbet är att man kan få ström i sig eller falla från höga höjder. Därför visade han oss mätaren han använder när han kollar att strömmen är av eller på. Han visade också sin sele som behövs på höga höjder och en massa andra spännande redskap.

Ann – förskolelärare: När Ann ville bli förskolelärare gick hon 2,5 år på högskola, nu är det 3,5 år. Att vara förskolelärare kräver mera planering än vad man tror. Man utgår från läroplanen. Man lär ut många saker, nästan som i skolan. I matematik övar man på bla former och mönster. För att vara en bra fröken behöver man ha tålamod och vara flexibel. Det roliga med jobbet är att känna sig behövd. Ann får också vara ute mycket, det gillar hon.

Arbetsterapeut – Anna: Om en person har begått brott och samtidigt mår psykiskt dåligt hamnar personen på rättspsyk. Där jobbar en arbetsterapeut. I Växjö är det Anna. Hon jobbar med kognitivt stöd. Det kan bestå av ett veckoscheman, checklistor, anpassade mobiler, tyngdtäcken, västar mm. En behandlingstid kan ta upp till fyra år. Man försöker då hela tiden hjälpa brottslingen ut i det vanliga livet igen. En arbetsterapeut behöver vara lugn, kunna lyssna och vara kreativ.

Arpine – arkitekt: Det finns olika sorters arkitekter: inrednings-, byggnads- och planeringsarkitekter. Man kan rita och planera byggnader, samhällen eller parkområden. Bra intressen att ha om man vill bli arkitekt är teknik, form och miljö. Man gör mycket av arbetet på datorn i olika program, men fortfarande planerar och skissar många med penna. Målet med arbetet att anpassa människan i olika miljöer.

Per-Ola – IKEA-IT: Ikea får in flera miljarder kronor varje år. Per-Ola har hand om att internet och datorer fungerar i företaget, både i Sverige och utomlands. För att företaget ska tjäna pengar behöver internet fungera hela tiden utan uppehåll. Om det blir något fel kallar man på Per-Ola och hans kolleger och de försöker snabbt lokalisera felet och reparera det. Målet är att kundens upplevelse inte ska försämras, framför allt onlinetjänsten som växer hela tiden. Engelska är viktigt att kunna i jobbet.

Agneta – IKEA: Agneta jobbar med att bygga ”utställningsytor” för IKEA-varuhuset. Hon kallas butikskommunikatör. Ett exempel som kan vara hennes arbetsyta är entrén till varuhuset. Platsen ska väcka kundens intresse för produkterna. Hon bygger också upp små rum i varuhuset för att demonstrera produkterna. Rummen går inte att använda, men de ska fungera som reklam. Viktiga egenskaper är att kunna planera, samarbeta och vara kreativ. Man kan bla. hitta utbildningar som IKEA erbjuder om man är sugen på detta jobb.

Marina – IKEA OF SWEDEN förpackningstekniker: Marina jobbar med att designa lådor. Hon ser till att de inte väger mer än 15 kg och att de är praktiska att bära. De ska också passa in i lastbilen, som fraktar produkterna, på ett bra sätt (utan tomrum). Utmaningen i hennes jobb är att hitta en billig förpackning som också är bra för miljön. Marina samarbetar med många aktörer. Det är det roliga med hennes arbete och att hon får vara med och tänka hela vägen. Hon kan också bestämma mycket vilket hon trivs med.

 

/Klara och Robin

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.