På onsdagseftermiddagen vecka fyra fick vi det överraskande besöket av en kvinna som arbetar inom UNICEF. Vi fick slippa en del av lunchen för att hinna dit i god tid, men det var det värt. Syftet med besöket var att UNICEF tycker att det är viktigt att även informera barn om olika lagar i Sverige som är viktiga att följa och även om vad UNICEF har för mål. Den första januari blev nämligen Barnkonventionen lag i Sverige, vilket innebär att alla saker som en vuxen eller vårdnadshavare gör ska vara det bästa för barnet. I Barnkonventionen står även vad vuxna inte har rätt att göra.
Innan hon började framföra informationen med ett bildspel, presenterade hon sig kort. Hon berättade att hon arbetat inom UNICEF som sjuksköterska i 10 år och att hennes namn var Kerstin. Efter den korta genomgången om sig själv startade hon bildspelet. Bildspelet var pedagogiskt och hon förklarade noga alla punkter och bilder som hon tagit på olika ställen. Bilderna chockade mycket och flera i klassen började räcka upp handen efter en lång tystnad. Vi började svara på frågorna som hon ställde som handlade om till exempel, hur vi själva kunde förbättra våra levnadsvillkor kopplade till miljön. Vi ställde även oförklarliga frågor om varför människan till exempel gör sina behov i rent, alltså drickbart vatten. I bildspelet var en liten film inkluderad. Den hade bra illustrationer och skrämde oss fast den var tecknad. Man pratade om barns rättigheter, men att flera tusen barn i världen ändå lider av till exempel sexuella eller våldsamma övergrepp. Det handlade också om barn som lider och till och med dör av hunger.
När vi gick till miljöpratet fick vi lära oss att av allt vatten på jorden (som är ungefär 70% av jordens yta) är bara 3% drickbart. Vi kan inte dricka saltvatten och därför är nästa stora fråga att lösa: Hur kan vi använda oss av saltvatten också? Hur kan vi till och med göra det drickbart?
Efter kvinnans besök tror jag att alla tänkte till och förhoppningsvis följs Barnkonventionen mera, nu när den blivit lag.
/Lisa